top of page
Justusbo - unikt hus i Småland från 1800-talet

Justusbo ligger i en by på landet med öppna åkermarker intill vilket skapar ett fantastiskt lugn! En stor tomt i söderläge med öppna gräsytor breder ut sig framför huset. Där kan barn springa ostört från trafik och familjen kan umgås tillsammans. Den inbjuder till lek för både stora och små. 

Historik

Huset har ägts av min (Carins) mormor och morfar sedan långt före jag föddes. Jag har spenderat många somrar och jular i detta mysiga hus tillsammans med min släkt. Jag har även bott i området och gått i skola i Hagshult. Min morfar gav huset namnet Justusbo, ja det heter så på riktigt. En tidigare ägare hette Justus och folk i bygden kallade gården för Justusas. Min mormor och morfar har sedan länge gått bort, men vi minns dem genom att försöka bevara och utveckla det de påbörjade. Vi vill även dela med oss av den upplevelse av lugn och harmoni som gården alltid har givit mig. 

Bottenvåningen

 

På bottenvåningen finns ytor att umgås. Storstugan är rymlig, med plats att äta vid matbordet eller hänga i soffan. Varför inte tända en försiktig brasa i den vackra kakelugnen. 

Sällskapsytorna

 

Det finns både en storstuga med matbord och soffgrupp, samt ett mindre matrum intill köket och ett TV rum på bottenvåningen. Två kakelugnar som går att elda försiktigt i. TV med appleTV och en DVD spelare finns att tillgå liksom några spel och pussel.  

Nyrenoverade kök och badrum

 

Mycket av det gamla är bevarat i huset, men kök och badrum är nyrenoverade. Köket är välutrustat med induktionshäll, ugn, micro och kyl/frys. I köket finns även en gammaljärnspis som värmer skönt. 

 

Mellan kök och badrum finns en mindre hall med en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Där finns även en dörr ut till baksidan av huset.

Övervåningen

 

På övervåningen finns en liten hall med ett skrivbord där blicken lätt förirrar sig ut över naturen och trädgården. Från hallen finns dörrar till två sovrum, det tredje ligger innanför ett annat rum. 

Det första sovrummet åt väster

 

I detta sovrum finns en 140 cm bred dubbelsäng. En kamin finns att elda i där skenet från elden fyller rummet och ljudet av den sprakande elden söver.  

Det andra sovrummet åt väster

 

I detta sovrum finns en våningsäng där den undren sängen är 120 cm bred. Det finns även en enkelsäng. Eftersom sovrummet nås genom att passera sovrummet ovan lämpar det sig exempelvis bra för barnen att sova i. Nära men ändå eget. 

Sovrum åt norr

 

I detta sovrum finns en helt ny 180 cm bred dubbelsäng. Det  finns en kamin att elda i inför natten för den som önskar en skön värme och sprak från elden. 

Att göra i närområdet

 

Justusbo ligger i ett lugnt område, men med bil går det ändå enkelt att ta sig till många spännande platser för olika typer av upplevelser. Det finns något för alla åldrar och intressen. 

 

Det finn sjöar att bada i ett par kilometer från huset. Både riktigt små badplatser dit inte många hittar och och större där det finns bryggor och lekplats för de mindre. Finns även fiskemöjligheter med fiskekort. Mer information om detta finns i huset.  

Huset ligger med flera olika attraktioner inom 0,5 - 2 timmars restid för den som vill upptäcka olika saker under sin vistelse. Exempelvis High Chaparral (30 min), Isaberg Mountain Resort (40 min), Hooks Herrgård (30 min), Store Mosse Nationalpark (30 min), Ullared (1,5 timma) och Astrid Lindgrens värld (knappt 2 timmar). 

Flera golfbanor finns i närområdet så som Hooks Golfklubb, Värnamo Golfklubb, Götaströms Golfklubb och Isabergs Golfklubb. 

Stort tack för lånet av er underbara stuga! Vi har haft några riktigt härliga dagar!
/Gäst sommaren 2021

Tusen tack för att vi har fått möjligheten att hyra ert underbara hus! Det är ett fantastiskt fint hus!
/Gäst sommaren 2021

Ett vackert autentiskt hus med gott om vardagsrum. Du föreställer dig själv i en annan tid, men har nutidens bekvämligheter (badrum och kök). Njutit av lugnet, naturen och den fria utsikten. Massor av sjöar i närheten, var fantastiskt för oss. 
/Gäst sommaren 2022

bottom of page